Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 08:28 - Прехода към американско владичество
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 1746 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България в условията на демокрация

Преходът към демокрация и пазарна икономика в България според широко разпространени слухове започва с необезпечени, безлихвени, държавни кредити за бившата комунистическа номенклатура, отпускани от правителството на другаря Андрей Луканов.

Някои го ниричат епоха на първоначално натрупване на капитал. По-точно би било да се нарече епоха на първоначално приватизиране на капитал.

Други го наричат "раздаване на куфарчета с пари" на бъдещите бизнесмени и трансформация на държавната собственост в олигархична.

Наричаше се още шокова терапия или "План за разорение на България".

Според някои изследователи българската "нежна революция" е дворцов преврат нареден от Москва, според други е договореност Москва да предаде на Вашингтон "завоеванията ѝ" от Втората Световна Война, срещу отпуснатите ѝ от Запада кредити.
Между политолози, социолози и икономисти все още няма официално съгласие за това кога точно и дали изобщо този преход е завършил. Съгласие има единствено относно това, че "прехода" представлява основната причина за икономическата, социална и културна деградация на страната през последните 24 години.

След анексирането на България от Евросъюза, вече за всички става ясно, че така наречения "преход", в действителност е статично и окончателно състояние, след геополитическа преориентация на България.

"Lasciate ogni speranza, voi ch"entrate"
Divina Commedia
Dante Alighieri

"Надежда всяка тука оставете,
вие, що пристъпвате тук"



Ако все пак се приеме, че преходът още не е завършил, то то е защото все още е останала някаква държавна собственост и все още има намеса на държавата в икономиката. Според трубадурите на "Новия Световен Ред", България ще се стабилизира едва когато всички очевидци на социализма измрат.

Прехода към демокрация и пазарна икономика в България преминава през три фази:

1. Апокалиптична фаза.
Обхваща периода между 1989 и 1997 година.
Провежда се Shock and awe тактика, която цели политическа, икономическа и социална дестабилизация на обществото, с цел постигане на онова, за което Запада се е борил цели 45 години - пълна и безусловна приватизация и разпродажба на националните блага, деморализация и разкрепостяване на жените, под егидата на защита правата на жените.

"Firewall" на държавата е деактивиран и на всеки "Port" прониква "демокрацията".

През есента на 1989 г. започва издаването на първите задгранични паспорти. Появяват се и първите посреднически фирми, които организират студентски бригади за работа в Западна Европа и САЩ ("Work and Travel"). Работата която предлагат е тежка и неквалифицирана и без каквото и да било заплащане, но се изисква да се знае добре западен език. Тълпи от еуфорични студентки по западни филологии, озарени от американската мечта, чакат на километрични опашки пред офисите на посредниците в столицата.

Аналогично след края на Втората световна война, млади германки ощастливявали победителите във войната.

Филмът "Blindness" (2008), режисьор Fernando Meirelles, тематизира апокалиптично общество, в което една група от хора се организира да потиска и експлоатира останалите членове на обществото, при разпределението на продоволствията.

Първоначално продоволствията се разпределят по равно между всички членове на обществото, подобно на разпределението на благата преди прехода към демокрация. След като тази група насилници поема контрола върху продоволствията, предупреждава останалите, че вече трябва да си плащат, за получаване на храна. След като подтиснатите са изчерпали всички блага, с които могат да заплащат - златни колиета, пръстени и пр., насилниците изискват от тях да им предоставят жените си. Първоначално жените се възпротивяват, но постепенно една след друга добиват кураж и доброволно отиват да проституират, срещу продоволствия.

Не малка част от семейните жени в началото на 1990-те се развеждат, за да търсят на Запад по-изгодна партия за брак. Българските им съпрузи са изгубили социалния си статус и е настъпила Clausula rebus sic stantibus. Други се развеждат, просто за да включат и секса в бизнеса си.
В края на 1989 г. е и първата емигрантска вълна. Предимно млади българи под 30 годишна възраст, заминават като туристи на Запад, а след като пристигнат там, си подават молба за политическо убежище. Повечето от тях с единствената цел, като се сдобият със западна марка автомобил, да се приберат в България.

Copyright:www.aliceswonderland.eu


Единствените, на които Запада учредявал статут на бежанци (Зелена карта), са били български офицери, предали военни тайни в американските военни бази в Западана Европа. Очевидци разказват, как въодушевени млади летци, завършили авиационния факултет в Долна Митрополия, търсили просперитет в американските военни бази. По изявления на самите български офицери, mericans ги черпили с Кока-Кола и изисквали от тях да начертаят пулта за управление на актуалния за онова време "Миг-21".

Някои от българските офицери били синове на военни от висок ранг - служители от Министерство на отбраната на Република България. Към тях американците проявили особен интерес и им направили оферта, ако може и техните бащи да имигрират за САЩ.

За всички останали, които не можели да предложат военни тайни, единствената алтернатива за имиграция по онова време, била сключване на брак с местни граждани.

Фиктивен брак, в тесния смисъл на това понятие, сключвали само онези, които разполагали с пари - по правило децата на сужители от Държавна сигурност. Всички останали, които не разполагали с пари, трябвало да се въоръжат с голямо търпение, да не се разведат, преди да са получили разрешение за постоянно пребиваване.

Докато военния елит опитвал на Запад просперитет, срещу военни тайни, в България се прокламира религиозна свобода, която била отнета през комунизма. Проникват различни "религиозни секти", целящи събиране на лични данни на населението, отслабване на армията, източване на финанси от населението или даже подканващи членовете си към самоубийство. (Исус Христос пророкува злоупотреба с вярата в Откровение глава 16 - 18.)

Проникват защитници на животните, вследствие на което размножаването на уличните кучета взема застрашителни размери и причинява човешки жертви.

Преработват се трамвайните линии в столицата, за да се нагодят на немския стандарт, защото някой е получил хубава комисионна за закупуването на бракувани германски трамваи.
До 30.05.1990 г. заради заразата с Bovine spongiform encephalopathy (болестта BSE или "луда крава"), в 17 държави се забранява вноса на телешко месо от Великобритания. За най-силно заразен се смята мозъка на животното, съответно България изкупува говежди мозък на приятелски цени от Великобритания и във всички ресторанти в България в началото на 1990-те се предлагат деликатеси от говежди мозък. Както по време на Великите географски открития англичаните се "грижели" индианците де не се простудят и ги снабдявали със заразени от едра шарка одеяла, платове и дрехи.

Съществуващият от времето на социализма ергенски данък, се обявява за неетичен, твърди се че такъв данък имало само в Италия, по времето на фашизма. В същото време Западните Демокрации облагат своите бездетни граждани с по-висок данък. Раждаемостта в източно-европейските страни (не само вследствие отмяна на ергенския данък) драстично намалява.

Военната промишленост и търговия с оръжия се обявяват за неморални и военните заводи биват закрити. В същото време тези, които поучават с морал и етика, увеличават печалбите от продажба на оръжия, поради липса на конкуренция. В периода 1994 - 1998 година, Русия печели от експорт на конвенционални оръжия 12,3 милиарда US$, САЩ - 53,9 милиарда US$.
Населението в големите градове и Столицата опитва да се прехранва с дребен бизнес - ресторантьорство, сладкарници, търговия на дребно (сергии на улицата) или частни таксита, но по-голямата част от хората все още са на държавна работа. Отчаяни хора се опитват да противодействат на дефицита на хранителни продукти и растящата инфлация, като си купуват огромни хладилници и фризери. През 1993 год. официално инфлацията в България възлиза на 256,1%, а безработицата е 21,4%. Хиперинфлацията е характерна за държави подложени на ембарго. Например Иран през октомври 2012 отбелязва срив на националната си валута, вследствие наложеното от Запада ембарго.

Хотелите, построени през социализма, все още са държавна собственост, поради което се налага Запада да саботира   курортното дело в България. В периода до 2000 год. хотелите по българското черноморие са почти празни и туристическите агенции опитват да привлечат западни туристи с Last Minute на символични цени. По онова време двуседмична почивка на българското черноморие за западни туристи струва два до три пъти по-евтино, от колкото почивка в Испания, Италия, Гърция.

Престъпните групировки ВИС и СИК се зараждат през този период.

Българските бизнесмени през този период са все още във фаза на първоначално натрупване на капитала и в столичните фитнесзали и басейни все още се срещат млади и красиви жени, да си "полират" оръдието на труда, през времето когато останалите хора са на работа.


2. Пост-апокалиптична фаза.
Обхваща периода между 1997 и 2007 година.
Функцията на полицията, съдебната власт и данъчните инспектори, се поема от върлуващи банди на криминални престъпници - така наречените "мутри". През този период съдебната власт се слави като най-корумпираната държавна инстанция, която помага за бързото и незабелязано приватизиране на държавната собственост, както и за лишаване на част от гражданите от имущество, в полза на други "по-важни" граждани.

"Религиозната свобода" продължава и в този период да закриля проникването на религиозни секти, но религията не пречи по столичните улици свободно да се продават порнографски издания, по телевизиите през деня да се излъчват филми възхваляващи насилие.

Ромите крадат далекопроводите за електричество и решетките на уличната канализация, за да ги продават на вторични суровини.

Хиперинфлацията вече е погълнала изцяло спестяванията на населението и държавата с чиста съвест въвежда валутен борд за нейното спиране, с което лишава от препитание голяма част от хората, които са на държавна работа. По данни на Националния статистически институт, в края на 2000-та година над един милион българи са били без работа - 27% от трудоспособното население. Посочените данни обаче са занижени, тъй като далеч не всички безработни са регистрирани.

Населението разширява, започнатото в предишната апокалиптична фаза, примитивно натурално земеделие и скотовъдство - в двора си хората садят домати и отглеждат животни. Секат дървета в гората, за да се отопляват, а в градовете поставят магнит на електромерите, за да крадат електроенергия. Изсичат овощните дървета, за да садят картофи.

Положителното на този период е отменянето на визовия режим за пътуване на български граждани в Западна Европа - голямо улеснение за българките на прехода, да гостуват по разни частни жилищни квартали от затворен тип на баровци-западняци. Улеснение и за западняците, да не изпращат покана за гостуване, с която да се ангажират с издръжката и медицинската застраховка на красивите си гостенки.

Докато по-голямата част от населението, през този период, е ангажирано с проблема биологично да оцелее, по-голямата част от номенклатурата е ангажирана с подбиване цените за приватизация, срещу увеличаване комисионните, които им дават западните "инвеститори", за уреждане на сделката. Крайъгълен камък в проект-мениджмънта на демократизирането, е приватизиране на животоподдържащи отрасли: енергийните ресурси и водата - така наречените "инвестиции на зелено".

Вместо заводи и фабрики, се приватизират и се разпродават на чуждестранни "инвеститори" електроенергия, вода, телекомуникации, които остават без контрол и регулиране от страна на държавата. Все едно да продадеш правото си на някой, той да решаваш кога ти да си събуваш гащите.

Според експерти, войните на бъдещето ще се водят не за обсебване на нефт, а за обсебване на вода, тъй като водоснабдяването има естествен понопол. Никъде по света не се изгражда повече от една водно-снабдителна и канализационна система.

За максимиране на печалбите, ще бъде създаден узкуствен дефицит на вода. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs в нейно специално проучване прогнозира, че вече през 2025 година, една трета от населението на Земята ще бъде лишено от достъп до чиста питейна вода.

Приватизацията на енергийните ресурси и водата не увеличава тяхното производство, нито подобрява качеството им. Увеличава само цените, защото докато са били държавни, са изхранвали населението. А сега вече трябва да изхранват и посредници - чуждестранните "инвеститори".

Въздухът все още не е интересен за "инвеститорите на зелено", поради физическите му свойства, които го правят непригоден за ограничаване. Все още въздухът се дозира ръчно, чрез Waterboarding. Специализирани в тази област са Black Site.

Въпрос на бъдеще е учените да открият способ, въздуха да се канализира и достъпа до него да се комерсиализира. И Западът незабавно ще го патентира и ще инвестира в дозиране въздуха на човечеството.

В разгара на приватизацията на хотелите през 2000 г. България са
посетили 4922118 чужденци - два пъти по-малко, от колкото
през 1990 - 10329537 чужденци (по данни на НСИ). До към края на 2001 година вече са разпродадени и последните, най-неатрактивни хотели, построени през социализма. Новите собственици не си правят труда даже да ги боядисат, но грижливо заграждат тревните площи около тях и намазват оградите с грес, както кучето си загражда участъка с уриниране по стените.

Цените за отдих по българското черноморие изведнъж се удвояват и едновременно с цените се удвояват и западните туристи. Вече през 2005 чужденците посетили България са 7282455 (по данни на НСИ). Защото саботажът на курортното дело в България е вече анахронизъм, както и държавната собственост. Но от високите цени и печалби, българската държава печели в най-добрия случай 10% и то ако чуждестранните "инвеститори" са добросъвестни и обявяват и платят данък.
През така наречения "олигархичен преход", паразитите използват "междинен гостоприемник" - голяма част от държавната собственост от първо се изкупува от бивши комунистически партийни ръководители, които впоследствие я препродават на окончателните ѝ собственици.

Най-послушните "междинни гостоприемници" остават формално и до ден днешен юридически собственици на благата, под формата на подставени лица - така наречените българи-магнати. На най-непослушните магнати вече могат да се поставят цветя на гроба им.

В пост-апокалиптичната фаза на прехода, се появяват и първите интернет доставчици, които към 2007 година са толкова много, че се конкурират с относително ниски цени и лоялни договори с потребителите.

3. Дистопична фаза.
Обхваща периода след 2007 година.
С приемането на България в НАТО и Евросъюза, пост-апокалиптичното общество мутира в дистопично общество, по образец на EUSA, управлявани от неолиберали след края на Студената война.

"Firewall" на държавата е разрушен напълно, при което в България се внасят всякакви западни стоки без мито, а от България се изнасят на Запад българки във фертилна възраст, както и евтина, неквалифицирана работна ръка - единственото, което България все още "произвежда".

Отпадане на визовия режим улеснява западно-европейците, да не им се налага да се женят за източно-европейки, за да живеят с тях. Много от българките живеещи на Запад се издържат, като раждат от западно-европейски мъже извънбрачни деца, които статистически не се обхващат при преброяване на населението на България - една от причините за демографския колапс на България по време на така наречения преход към демокрация и пазарна икономика.

В дистопичната фаза многобройните интернет доставчици, вече започват да бъдат "изкупувани" от по-едрите риби, като Онлайн Директ, Булсатком и пр. Защото

The slogan of the Rockefellers:
"Concurrency is a sin!"

Девизът на Рокфелер е:
"Конкуренцията е грях!"


Безпризорните кучета и през този период се плодят и се разхождат свободно, но човешките жертви от нападенията вече се изтърпяват, защото помиярите са символ на все повече разширяващата се демокрацията.

Силовите групировки от сорта на ВИС и СИК, вече са легализирали "бизнеса" си и не се наричат "мутри", а бизнесмени и магнати. Тяхната роля да контролират и потискат дребния и средния бизнес, вече е поета от данъчните инспектори.

Фазата на първоначално натрупване на капитала за българските бизнесмени е приключила и в столичните фитнесзали и басейни вече не се срещат млади и красиви жени. Те са се преместили в приватните комплекси на баровците, оборудвани със собствени фитнес-зали и басейни - така наречените Gated Community, над които Бойко Борисов само прелита с хеликоптер и видеокамера в ръка. А на тяхно място в обществените фитнесзали и басейни, вече се подвизават "симпатичните" и "ранобудните", ангажирани с Face-to-Face Communications - онези същите, които биват активирани за участие в масови протести срещу правителства, които възнамеряват да понижат цените за енергоснабдяване на населението.

Тези хора подемат разговор с останалите посетители, за да изразят възторга си относно демократичните промени в България, относно превръщането на всички магазини в България, в корекоми.

Осен това в басейните и сауните хората не влизат с мобилния си телефон и National Security Agency не може да ги подслушва, без помощта на платени клакьори.

Пет години след встъпването на България в Евросъюза, мизерията до такава степен се разраства, че бедните започват да крадат железопътни релси, за да ги продават за скрап (дерайлиралия през 2014 г. край гара Яна товарен влак).

Почти всички доходоносни предприятия, построени по време на комунистическата диктатура, вече са приватизирани и разпродадени на чуждестранни "инвеститори". Но те "инвеститорите" все още не са се заситили и техните измекяри в България започват изсичане на горите, за да строят ски-писти, засипват с камъни и бетон плажовете по черноморието, за да строят хотели, подготвят "пунктиране" на земята, за да търсят шистов газ.

Голяма част от жилищата в столицата, които се отдават под наем, вече биват предлагани на потенциални наематели от брокери, които разполагат с ключ от тях, без наемателите да се срещат със собствениците. Може да се предположи, че тези жилища вече са собственост на чужденци. Защото софиянци, които разполагат с 2-3 жилища, не биха си спестявали среща с кандидатите да наемат.

Но по-голямата част от населението все още живее в собствено жилище, както при социализма, т.е. все още в България не е сформирана най-работливата класа - класата на прекариата, както в западните демокрации.

Все още и голяма част от чешмите за питейна вода по улиците не са демонтирани, както в западните демокрации и пред тях се натрупват опашки от роми със шишета в ръка.

Жизненият стандарт в България все още не трябва да се повишава, защото през 2014 год. предстои разпродажба на селскостопанските земи на българите и цените им трябва да са привлекателни за чуждестранните "инвеститори".

Младото поколение българи нямат спомени за периода преди промените и нямат усещането, да са изгубили своя социален статус, който никога не са имали. Както птици излюпени в кафез, не им липсва свободата да летят, която не познават.
По-голямата част от "нулевото поколение" (родените през 1990-те) не са прочели нито една книга през живота си. Тях ги възпитават турските сериали, реалити и циганската музика пардон поп-фолк от казионните медии и гонзо-журналисти във форумите в интернет.

Разпространение на порнография вече е забранено със закон. Но напълно легално е през деня по телевизията, когато гледат децата, да се излъчват публицистични предавания, издигащи в култ - плеймейтки, нашумели куртизанки, да възхваляват охолния и безгрижен живот на съпругите и държанките на футболисти, магнати, наркотрафиканти.

Защото според българските законодатели, не е възпитателно да се показва голо човешко тяло. Но да се насажда в съзнанието на подрастващите, че проституцията е единствения легален начин за просперитет, не е забранено.

Относно влиянието на порнографията върху психиката на хората, все още няма научни изследвания. Относно влиянието на корпоративната пропаганда резултатите са налице: Населението на цяла Източна Европа (в това число и бившето ГДР) прогресивно намалява.

Младото поколение българи получават образованието си в университети с преподаватели, назначени по конюнктурни съображения и учат по учебници, написани от победителите в Студената война.

"Only when the war propaganda of the victors is entered
into the history books of the vanquished, (and this is also
believed by succeeding generations), only then will our
reeducation have succeeded."

"Чак когато военната пропаганда на победителите
се наложи в книгите по история на победените и
следващото поколение ѝ повярва, чак тогава
превъзпитанието може да се счита за успешно."

Walter Lippmann (1889-1974)
- американски журналист, писател, главен редактор
на "New York World" и кореспондент на
"New York Herald Tribune".

Безработицата сред младите хора от 18 до 24-годишна възраст продължава да расте, но поне официално не достига нивото на проверените демокрации - Испания и Гърция, в които безработицата при младежите надхвърля 50%. Защото в Испания помощите за безработни са най-високите за Евросъюза. И защото в Испания и Гърция хората завършили висше образование, предпочитат да ходят на демонстрации, отколкото да бачкат сервитутки и масажистки по 14 часа на ден.

Според проучване на Маркет Линкс, през 2013 година само 16% от населението в България (квотата на богатите) не консумират домашно произведени хранителни продукти. 84% от населението на България, прехода към демокрация и приемането на България в Евросъюза ги върна във феодализма и натуралното стопанство.

Примитивното земеделие и скотовъдство за лично ползване, гарантира физическото оцеляване. Единствено хората не могат да си произведат захар и често се вижда в заведенията някой да си поръча чай с много лъжици захар.

Но за младите хора много по-рентабилно е да се прехранват с проституция и сутеньорство, които процъфтяват в едно дистопично общество (виж филма "Идиокрация").

Мизерията до такава степен се разраства, че в централните райони на София, жилищни блокове се договарят върху прозорците им да окачат огромни реклами. Очевидно за обитателите на тези сгради е по-изгодно да стоят на тъмно, но да имат достатъчно пари да си плащат сметките за ток и парно. А управляващите са толкова улисани с приватизацията и комисионните, които "инвеститорите" им внасят по сметки в шейцарски банки, че нямат време да се замислят за фасадата на столицата. В апетита си за все повече инвеститори, през 21013 год. предлагат да закупят десетина бойни самолети, от "съюзниците".

Но обществото официално е вече идеално - без онеправдани и нещастни, без конфликти и заплахи от терористи, войни или революции, без нужда от социални придобивки за населението, което и без това скоро ще започне да живее до 120 години. Така казва Ричард Ран, а Националната телевизия го излъчва (предаване по БНТ от 28.05.2010). В това "идеално общество" с липса на ограничения за богатите и растяща безработица и социално неравенство, религията вече не може да е от полза, за пъклените планове на неолибералите.

Проект на Закон за детето
чл. 23, ал. 3 ... всяко дете има право на закрила
срещу въвличане в политически, религиозни и
синдикални дейности... Нарушенията се наказват с
глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение
- от 4000 до 5000 лв.


Растящата икономическа, социално-битова, културна и демографска деградация на обществото, СМИ интерпретират като временна, породена от кризата, която скоро щяла да свърши. А българите трябвало много да се трудят и да затягат коланите, защото в миналото, по време на социализма са мързелували и разхищавали и сега трябвало да плащат сметките от миналото. И българите не трябва да получават образование, защото задължителното средно образование, въведено от Тодор Живков, е довело до национална катастрофа.

***

"Un jour tout sera bien, voilа
notre espйrance. Tout est bien
aujourd"hui, voilа l"illusion."

Franзois-Marie Arouet, dit Voltaire

"Един ден всичко ще бъде добре, това е
нашата надежда. Днес всичко е наред,
това е нашата илюзия."

Волтер

http://www.aliceswonderland.eu/Alice-market-economy3-bg.html










Гласувай:
3



1. whitebarde - дълга публикация
06.12.2017 14:02
И мрачна. Прав си. Макар, че новите владетели не бих ги нарекъл американци, това са хора без националност. Кофти хава. И не само в България, навсякъде по света е така, както си го описал.
цитирай
2. vaquero - koshava,
06.12.2017 14:03
Много интересен и занимателен анализ на прехода.
"Според трубадурите на "Новия Световен Ред", България ще се стабилизира едва когато всички очевидци на социализма измрат." И тогава няма да се стабилизира, защото много хора възпитават наследниците си в идеите на социализма, капитализмът се разпада, а комунистическата идеология печели привърженици. Мислещите млади хора, които не получават грантове, се интересуват от марксизма.
цитирай
3. krumbelosvet - Дълго, наистина.
08.12.2017 23:49
В такива случай трябва да има резюме и заключение, да знае човек дали да почва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1746738
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031